De relatierekening

Zoals ik in mijn vorige blog al even aangaf, is er een heel interessant topic waar ik de laatste tijd zelf veel mee bezig ben en wat ik ook graag met jullie wil delen: voordat een paard een ‘happy athlete’ kan zijn; happy kan zijn in zijn werk met ons dus, moet hij eerst simpelweg ‘happy’ zijn.

Maar wat betekend dit nou precies?

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat alle ‘randvoorwaarden’ in orde zijn. Denk hierbij aan voldoende sociaal contact, vrije beweging, voeding en een stressvrije omgeving. Hier is en wordt al veel over geschreven, en ik wil ik hier dit blog dus niet veel dieper op ingaan. Maar het paard moet dus allereerst een gelukkig en goed leven hebben voordat ze gelukkig kunnen zijn in hun relatie met ons.

 

Hoe kan je dit zelf tijdens de training met je eigen paard in de gaten houden?

Ik kwam voor het eerst met deze principes in aanraking door de geweldige Britse trainster Emma Massingale en zij heeft een geweldig mooie manier om dit te doen, maar ook andere trainers gebruiken dergelijke principes (zoals bijvoorbeeld Elsa Sinclair’s ‘relationship account’ en Warwick Schiller’s ‘relationship before training’ trainingsprincipe). Zie de relatie met je paard als een soort ‘lopende rekening’. Met alles wat het welzijn van het paard ten goede komt en hem gelukkig maakt, bouw je krediet op in jullie relatie. Vraag je een keer een hele zware oefening, of vraag je het paard duidelijk uit zijn comfortzone in de training? Dan verdwijnen er weer een paar credits uit de pot. Geen enkel probleem natuurlijk, mits je er natuurlijk aan werkt dat er altijd genoeg credits op jullie ‘relatierekening’ staan! Door daarna bijvoorbeeld weer wat (fysiek en mentaal) ontspannende oefeningen te doen om het vertrouwen weer op te bouwen; en door de zorgen dat het paard in zijn dagelijkse leven in al zijn natuurlijke behoeften kan voldoen bouw je de credits weer op! Ziet jouw paard jullie relatie als een positieve balans?

 

De balans opmaken

De ‘big picture’ is natuurlijk een goed management rondom je paard. Een natuurlijke, sociale omgeving in een kudde, goed voedingsmanagement, preventieve fysieke zorg om je paard fit en gezond in zijn lichaam te houden zoals bijvoorbeeld de osteopaat, fysiotherapeut, zadel- en bitfitter. Wederom wordt hier al veel over geschreven en wil ik hier niet heel diep op ingaan. Maar ik wil wel een paar kleine en hele simpele voorbeelden delen met jullie die ik in de dagelijkse praktijk bijvoorbeeld gebruik: na het rijden je paard een korte, eenvoudige rug- en hals massage geven of wat stretches vragen voor de ontspanning en om eventuele pijnpuntjes snel op te merken. Voldoende aandacht besteden aan het gaatje voor gaatje aansingelen en ‘opstapetiquette’ (voldoende tijd en aandacht voor ontspanning en stilstaan bij het opstappen, leren ‘inparkeren’ als een graadmeter van hoe het paard zich voelt die dag.) Tijd besteden aan de verzorging van je paard; niet in alle haast het paard uit de stal trekken en het zadel erop gooien omdat je maar een halfuur hebt. Als je traint met positieve bekrachtiging en voerbeloningen gebruikt: zorg dan dat je paard van tevoren ook genoeg heeft kunnen eten zodat er geen frustratie ontstaat rondom het voer. Het wordt bijna een soort van mindfulness, hoe mindful kun je zijn met/voor je paard?

Maar: blijf altijd goed naar je paard kijken; leer je paard kennen en leer zijn natuurlijke gedrag te begrijpen.

Nu wil ik weer van jullie horen: wat doe jij om jouw ‘relatierekening’ met je paard te onderhouden?

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.