Copyright 2013 Jeannette Martens. All rights reserved.

'This is the game of our hearts!

Squire and lawyer and lord

Men of the farms and the marts

Men of pen and the sword

Comrades we jog to the meet

Rivals we ride the line

And the sound of the hoop is sweet

And the taste of the wind is wine...'

                                                                              - Will Ogilvie

Omey Island Adventure

Wauw. In September ben ik een week op Omey Island in Connemara geweest om te werken met untouched Connemara pony’s en om te avonturieren. Dit Island Adventure werd geleid door Emma Massingale. In 2015 heeft zij twee untouched Connemara’s beleerd op een ander onbewoond eiland voor de kust van Connemara (een eindje vandaan bij het eiland waar wij zaten). Ze heeft hierbij een maand op dat eiland gesurvivald en haar eigen eten gezocht en gevangen, terwijl ze ondertussen met de hulp van haar vier eigen teampony’s de twee untouched Connermara’s beleerd heeft, zonder halsters, touwen of omheiningen. Alleen met de natuurlijke grenzen van het eiland en haar eigen pony’s als hulp.

 

˅ Geen slecht uitzicht om mee wakker te worden!

 

Omey Island is een getijdeneiland voor de kust van Connemara in Ierland. Dit betekend dat je met laagtij gewoon met de auto over het strand ernaartoe kon rijden, maar met hoogtij kon je er niet op of af (het water was dan toch weer te laag voor een bootje denk ik:)). Het is niet permanent bewoond, er staan alleen wat vakantiehuisjes zoals waar wij met ons groepje sliepen; en het wordt gebruikt door de locals om hun vee en paarden te laten grazen. De dagen op het eiland werden dus letterlijk bepaald door het getij, heel speciaal en ook wel een beetje zen om mee te maken! Als het laagtij was, veranderde Omey Strand in een van de grootste zandbakken die je maar kon bedenken. Kilometers perfect strandzand om op te spelen met de pony’s!

 

< Echo, die Emma in 2015 beleerd heeft tijdens haar originele Island Project.

 

 

Emma had zelf 4 Connemara’s uit haar eigen liberty team meegenomen. Met Nahla, Comet, Echo en Barney hebben wij zelf ook het liberty werk mogen ervaren op het strand. Het was heel speciaal om te ervaren hoe deze vier echt als een team samenwerken, met Nahla als soevereine leider, en de hardwerkende Comet als zijn rechterhand. Barney is de komiek die graag een beetje kattekwaad uithaalt. Tijdens een van de sessies hebben we ook geleerd hoe je een paard kan laten liggen op commando, en het was heel speciaal dit te mogen ervaren met Echo.

˄ Dag 1, je ziet het veilingnummer nog op de billen van Ferne zitten, die heb ik er later die dag af kunnen halen en nog steeds thuis liggen :)

 

Voor deze avontuurlijke trainingsweek had Emma twee weken tevoren drie untouched Connemara’s gekocht op de Clifden veiling, dat is een enorme veiling en echt een begrip binnen de Connemara wereld waar kopers van over de hele wereld naartoe komen. Alle drie de ‘newbies’ waren 3 jaar oud, twee ruintjes en een merrietje. Tijdens de week was het zo mooi om hun verschillende karakters te leren kennen en zien ontwikkelen, maar over het algemeen kan ik zeggen dat ik vooral onder de indruk was van hoe totaal deze pony’s thuishoren in de ruige, rotsachtige omgeving van Connemara. Nooit zetten ze een stap verkeerd, zelfs niet als ze in volle galop door de weilanden gingen, over de greppels en rotsblokken heen springend. Alle drie waren ze ontzettend nieuwsgierig en wilden ze graag met ons ‘meedoen’ met de actie!

< Dag 2 met de newbies. Van links naar rechts Icarus, Ferne en Shackleton. Wat een schatten en wat gaven ze hun vertrouwen snel!

De training maakte voor een groot deel gebruik van de ‘kracht van de kudde’. Emma had vier Connemara’s uit haar eigen team meegenomen, en dit was er heel bewust eentje meer dan de drie newbies, zodat haar eigen team altijd een beetje ‘overwicht’ had. De eerste ochtend hebben we de newbies op een hele rustige manier in een aantal kleinere pens gedreven om ze te halsteren, en die pens hebben we ook alleen de eerste twee ochtenden nodig gehad. De tweede ochtend had ik de eer de newbies te mogen ‘begeleiden’ van hun weiland naar het land waar we werkten, terwijl de rest achter ons volgde met Emma’s pony’s. Die kleine ‘herd walk’ waarbij de drie newbies me zo vol vertrouwen volgden zonder halsters of iets dergelijks aan was heel speciaal en gaf ook aan hoe snel ze hun vertrouwen gaven.

 

 

 

> Icarus op avontuur op het strand! Dit was de tweede dag dat hij een halster aan had, kan je het geloven?                                                                               

 

Icarus was groot en stoer, en een klein beetje mijn lieveling. Zijn naam was uitstekend gekozen, hij was zo ontzettend dapper in alles en een beetje de leider van het groepje jonkies. Het was vooral heel mooi om te zien hoe Emma haar eigen pony’s gebruikte in de training van de newbies. Haar eigen pony’s zijn natuurlijk super-ultra-mega goed getraind en die kan ze overal neerzetten en alles laten doen. Als een van de newbies ergens wat onzeker over was, ‘sandwitchte’ Emma die tussen twee van haar eigen pony’s en het effect van die stabiele invloed was geweldig om te zien. Wij kunnen een jong paard proberen te vertellen dat iets OK is, maar als ze het van de rest van de kudde zien is dat signaal zoveel krachtiger.

˅ Oh, the adventure!

 

Dit vond ik echt het allergaafste!! Omdat Emma ook nogal een avonturierster is, hoorde het avontuur er zeker voor een groot deel bij. We zijn met zeekajaks naar Emma’s ‘oude’ eiland van haar originele Island Project in 2015 gekajakt waar ze ons nog een rondleiding gegeven heeft, en met de kajaks hebben we ook nog wat zeegrotten ontdekt. We hebben Diamond Hill (442 meter hoogte) beklommen, we hebben op het strand kokkels gezocht samen met de newbies en die gekookt voor de lunch, en Emma heeft ons op het eiland ook nog het een en ander geleerd over foraging; hoe en welk eten je kan vinden als je survivalt.