Copyright 2013 Jeannette Martens. All rights reserved.


In de humane sport staat crosstraining voor het afwisselen van belasting (bv hardlopen met krachttraining of zwemmen); om blessures door te eenzijdige belasting te voorkomen. Dit werkt voor je paard natuurlijk net zo. Elke dag hetzelfde doen wordt bovendien al snel saai voor je paard, door een klein beetje crosstraining te doen (en dat staat hierbij niet perse voor cross country/eventingJ) houd je hem fris in zijn hoofd. Onderschat de mentale voordelen dus ook niet!
Hoe kun je makkelijk die broodnodige afwisseling inbouwen in je training?

Longeren aan de dubbele lijnen is hét middel bij uitstek om de kracht van je paard op te bouwen. Het is onbelast, dus zonder het gewicht van de ruiter, en de dubbele lijnen geven ook niet de eenzijdige belasting die het longeren aan een enkele lijn soms met zich kan meebrengen. Voeg je ook nog balkjes of cavaletti toe, dan kun je zelfs nog meer uit je training aan de dubbele lijnen halen. Let op: doe dit alleen onder deskundige begeleiding als je nog geen ervaring hebt met dubbele lijnen!

Ten eerste maak ik hier even onderscheid tussen schriktraining en obstakeltraining. Schriktraining geeft je paard (en jezelf!) meer vertrouwen en vergroot je veiligheid. Je leert hoe je paard reageert in spannende situaties en hoe jij hem in die situaties kan helpen. Dit is iets waar alle paarden, ook jonge paarden die net zijn ingereden, baat bij kunnen hebben! Denk bijvoorbeeld aan een paard wat veel spanning opbouwt bij buitenritten of op wedstrijd.


Obstakeltraining is het werk met balkjes, pionnen en cavaletti om de coördinatie, kracht en balans van je paard te verbeteren. Ze worden daarnaast ook mentaal gestimuleerd om het ‘puzzeltje’ dat je ze geeft op te lossen. Je zal er versteld van staan hoe leuk de meeste paarden dit vinden! Let op: doe schrik- of obstakeltraining voor de veiligheid alleen onder begeleiding van een deskundige instructeur.


Je kunt ontzettend veel afwisselen door buiten te trainen in het bos (met bomen om te slalommen en overheen te stappen); heuveltraining of watertraining aan het strand of in een meertje. Ook hier zal je merken dat je paard hier ontzettend enthousiast van kan worden. Daarnaast is het trainen op vreemd terrein zeker niet alleen iets voor wedstrijdruiters; als je paard weinig ziet van de wereld zal zijn wereld ook steeds kleiner worden.

Leren van elkaar kan je een heel ander perspectief geven. De paardensport heeft zoveel fantastische en verschillende facetten te bieden. Dus ja, ga eens een keertje echt op crosstraining en spring dat boomstammetje. Probeer een keertje western of horseball. Het zal je eigen rijden alleen maar vooruit helpen en je kennis vergroten!

Vergeet ten slotte het allerbelangrijkste niet: Have fun en ENJOY THE RIDE!!

Crosstrain je paard4 TIPS!

Dubbele lijnen

1

Schrik- en obstakel TRAINING

Tekstvak: 2

Ga eens naar BUITEN

Tekstvak: 3

Probeer eens een andere discipline

4