Copyright 2013 Jeannette Martens. All rights reserved.

 

Waarom dan?

Ten eerste even waarom ik het zo leuk vindt om de VHMS Challenge te doen in mijn lessen. Het heeft zoveel voordelen!

1. De allerbelangrijkste daarvan vind ik dat het je paard mentaal uitdaagt. Afwisseling in de training is zo ontzettend belangrijk om je paard fris en gemotiveerd te houden, en mentale puzzeltjes zoals deze vinden ze vaak heel erg leuk om te doen. Ze gaan echt met je meedenken en meedoen. Dit heet ook wel intrinsieke motivatie, en in de training is dit van onschatbare waarde!

2. Naast de mentale motivatie kun je met behulp van dit soort oefeningen met balkjes en pionnen ook ontzettend goed de co÷rdinatie van je paard trainen.

3. En omdat je een aantal verschillende dingen vraagt door elkaar heen, reken maar dat ze van dit soort pattern werk ook super goed aan je hulpen worden!

4. Als laatste wil ik het nog even hebben over het stellen van doelen in je training. De laatste tijd besef ik steeds meer hoe belangrijk het is een doel te hebben als gaat werken met je paard en niet zomaar gedachteloos rondjes te rijden of dezelfde grondwerkoefeningetjes te herhalen. Omdat je de VHMS Challenge zowel aan de hand als onder het zadel kan doen heb je altijd iets leuks om naartoe te werken!

 

 

 

 

 

Ga jij de uitdaging aan?

Onder het zadel of aan de hand, ga jij de VHMS Challenge aan? Laat me weten hoe het gaat en stuur een filmpe op! Lijkt het je leuk om hiermee in een les aan de slag te gaan, mail me dan op j.j.martens@casema.nl!!

Vergeet ten slotte het allerbelangrijkste niet: Have fun en ENJOY THE RIDE!!

Doe de VHMS Challenge!

Hebben jullie het filmpje van de VHMS Challenge gezien wat ik een tijdje geleden deelde op facebook en insta? Ik heb zulke leuke reacties gekregen op dat filmpje, dat ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn hier in een blog nog wat meer over te kunnen vertellen.

 

Hoe werkt hij dan?

Op de afbeelding hieronder zie je de verschillende oefeningen uitgelegd. Natuurlijk begin je eerst met de afzonderlijke oefeningen te trainen en bouw je die kleine stukjes uiteindelijk uit tot de hele challenge achter elkaar.

 

De VHMS Challenge bestaat uit de volgende onderdelen:

V: cirkeltje links in galop over de balkjes.

H: sidepass rechts over de eerste balk, stap een klein stukje vooruit en dan sidepass links terug over de tweede balk.

M: diagonaal in draf over de balkjes.

S: stop in de onderste boog van de S, 1╝ draai om de achterhand naar rechts. Achterwaarts tussen de pionnen door naar de bovenste boog van de S, 1╝ draai om de achterhand naar links zodat je weer met je neus richting de opening staat. Belonen en de S in stap verlaten.

Natuurlijk is dit in principe maar een voorbeeld van wat je kan doen met deze figuren. Voel je altijd vrij de oefeningen iets aan te passen aan je niveau! Zo kun je VHMS Challlenge bijvoorbeeld ook aan de hand doen in de plaats van onder het zadel!

Bella doet hier voor dat de VHMS Challenge ook prima aan de hand kan!